بررسی تخصصی

همه چیز درباره تکنولوژی اثر انگشت مغز – آینده انسان و تکنولوژی

امروز می‌خوایم در مورد تکنولوژی اثرانگشت مغز صحبت کنیم که به کمک اون می‌شه اطلاعات مخفی رو از مغزتون پیدا کنین.

اثرانگشت مغز چیه؟

این یه تکنولوژیه که کمک می‌کنه اطلاعات مخفی درون مغز انسان به وسیله اندازه‌گیری پاسخ‌های الکتریکی امواج مغز در واکنش به کلمات، عبارات و یا یک تصویر ارائه شده روی هر صفحه‌ای رو دریافت کرد. این اطلاعات به وسیله EEG (نوار مغزی) که به عنوان P300-MEMER (علوم اعصاب) هم شناخته میشه اندازه گیری میشه.

اثرانگشت مغز چیه؟

تکنولوژی پشت این چیه؟

این تکنیک که در اینجا استفاده میشه به عنوان P300 (علوم اعصاب) هم شناخته میشه که تقریبا 300 میلی ثانیه پس از مواجهه با محرکی از اهمیت ویژه از مغز فرد ساطح میشه. این امواج رو هم به وسیله نوار مغزی ذخیره می‌کنن. کاربرد این در اثرانگشت مغز اینکه پاسخی مرتبط با محرک‌های P300 رو برای تشخیص جنایت یا سایر موارد مورد نیاز با توجه به موقعیت پیدا کنه. مثلا یک سلاح قتل، صورت قربانی، یا آگاهی از عملکرد داخلی یک گروه تروریستی. (چون اینا همه بر اساس نوار مغزی هستن سیستم نیازی به پاسخ کلامی از سمت سوژه نداره).

اگر سریال آینه سیاه نتفلیکس (Black mirror) رو دیده باشین توی فصل چهارم بود که یه قسمتش مرتبط با همین تکنولوژی بود و یه جورایی داستان فیلم در آینده بود.

حالا برای اینکه بهتر متوجه بشید این تکنولوژی قراره در آینده چطور کار کنه به صورت ساده براتون توضیح میدم. مثلا در این سریال میبینید که یک دستگاه و یه صفحه نمایش برای تبدیل نوار مغزی به تصاویر دارن. اون دستگاه که امواج مغز رو میگیره کنار پیشانی سوژه قرار میدن و امواج مغزی تصاویر رو روی نمایشگر به وجود میاره.

مثلا اگر حادثه ای در خیابان اتفاق افتاده باشه و افرادی اونجا بودن، برای پیدا کردن مقصر حادثه یا شواهد از این دستگاه استفاده میشه تا خاطرات فردی که اونجا بوده تدائی بشه.

حالا این خاطرات می‌تونه به وسیله یه موزیک که در اون زمان پخش می‌شده، یک علامت یا عکس خاص که اونجا دیده، یا عواملی مثل باران و برف تدائی بشه. پس نیازی به صحبت کردن سوژه نیست کافیه چیزایی اطرافتون به عنوان سوژه ببینید که اون خاطرات رو براتون تدائی کنه.

تکونولوژی انگشت نگاری مغز چطور کار میکنه

همونطور که می‌دونید فرار از افکار هم کار سختیه. پس اگر سعی کنید به یاد نیارید خودکار مغزتون شروع به پردازش خاطرات می‌کنه. یا اگر بهش توجه نکنید اون عوامل تشابه توی ناخودآگاهتون اون خاطره رو بازسازی می‌کنه. ولی خب اینا کمی ترسناک هم به نظر میاد برای همین پیشنهاد می‌کنم سریال Black mirror رو حتما ببینید.

چون اینطوری ممکنه از هیچ چیزی در امان نباشید. مثلا توی همین سریال نشون میده که بر اساس یه سری قوانین جدید دولت همه شرکت‌های بیمه می‌تونن ازین تکنولوژی برای شناسایی حوادث مرتبط با بیمه استفاده کنن. به این ترتیب اگر شما در یک موقعیت حادثه ای حضور داشتید پس ممکنه سراغ شما هم بیان. و در همون حال ممکنه مغزتون موارد شخصی زندگیتون رو هم به یاد بیاره یا بخاطر ترسی که دارید چیزایی که نباید رو توی ذهنتون بیارید و این می‌تونه باعث هزاران نوع مشکل بشه.

انواع محرک‌های مورد استفاده

کاوشگرها

مرتبط با تجربه زندگی = ممکنه هر چیزی که توی زندگی عادی اتفاق میوفته به عنوان محرک توسط کاوشگرها استفاده بشه.

مرتبط به رویداد و حادثه مورد بررسی = همونطور که گفتم یه موزیک خاص یا بوی عطر فردی که در اون زمان از کنار شما گذر داشته. همه و همه می‌تونن استفاده بشن تا خاطره اون رویداد رو بازسازی کنن.

اهداف

  • با استفاده از یک دکمه بتونن به راحتی تصویر شناخته شده رو پیدا کنن.
  • اطلاعات مربوطه رو به این طریق پیدا کنن.
  • خب همونطور که گفتم توی قتل، حوادث بیمه‌ای و … این می‌تونه خیلی مفید باشه.

محرک های بی ربط

ممکنه یه زمانی مظنون جنایت یا حادثه ادعا کنه که از اون بی اطلاع هست. در این زمان از محرک‌های بی ربط استفاده میکنن. مثلا کسی قتل کرده از چاقو یا تفنگ یا چوب بیس بال که ممکنه فرد کلا بگه بی خبره استفاده کنن. مثلا اینا توی محل حادثه و جنایت بوده کافیه اون محرک ها رو بهش نشون بدن تا تمام جنایت بازسازی بشه.

فازهای مختلف انگشت نگاری مغز

به طور کلی 4 مرحله برای انجام این کار وجود داره:

  1. جمع آوری شواهد صحنه جنایت: میتونه از یک بوی عطر، یک تصویر تا هر چیز دیگه ای باشه.
  2. جمع آوری شواهد مغز: هر چیزی که مغز افراد مورد بررسی نشون میده.
  3. تجزیه و تحلیل شواهد رایانه ای: این مرحله به وسیله انسان و رایانه انجام میشه تا شواهد یکدست بشن.
  4. نتایج علمی نهایی: بعد از سه مرحله بالا نتیجه نهایی بررسی میشه.

ویژگی‌های انگشت نگاری مغز

  • این بر اساس سیگنال‌های نوار مغزی هست، و سیستم به هیچ بحث و گفتگویی نیاز نداره
  • از پاسخ‌های شناختی مغز بدون تاثیر بر هیچگونه پاسخ احساسی استفاده می‌کنه
  • این آزمون با آزمایش دروغ سنج که از سیگنالهای فیزیولوژیکی مبتنی بر احساسات مثل ضربان قلب و غیره رو اندازه گیری می‌کنه متفاوته و پاسخ مستقیم مغز رو نشون میده

نتیجه گیری و کاربرد

چندین حوزه دیگه هم هستن که میشه از انگشت نگاری مغز برای سهولت زندگی استفاده کرد و از جهات دیگه به انسان کمک کرد. برخی از موارد دیگه که میشه از این روش در اونا استفاده کرد موارد زیر هستن:

  • تبلیغات
  • امنیت (مبارزه با تروریسم)
  • برنامه‌های درمانی
  • هک کامپیوتر
  • پلی گراف (مثبت-منفی) (همون دروغ سنجی)
  • امنیت شرکت‌ها
  • ترخیص کالا از گمرک‌های امنیتی

امیدوارم که این مطلب رو به خوبی فهمیده باشین. اگر سوالی هم داشتین توی کامنت‌ها بپرسین. با این وجود اگر علاقه دارید بیشتر با این تکنلوژی آشنا بشید پیشنهاد من نگاه کردن سریال بلک میرور هست.

 

منابع: گوگل، ویکیپدیا، سریال Black mirror، انجمن شیائومی گلوبال، اطلاعات شخصی

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *