تازه های فناوری

هرآنچه درباره تکنولوژی شارژ USB-C و USB-PD باید بدانید

درود به همراهان مجله می مارکت. امروز با یک موضوع جذاب که خیلی از شماها در موردش شنیدید همراهتون هستم. همه چیز درباره USB-C و USB-PD در گوشی‌ها و سایر دستگاه‌ها.

برای شارژ کردن دستگاه‌ها و گوشی‌ها چندین راه وجود داره، و USB-PD یکی از روش‌هایی هست که به شدت داره محبوب میشه. در آینده نه چندان دور تمام گوشی‌های اندرویدی توی بازار برای شارژ شدن سریع‌تر باتری به این تکنولوژی مجهز میشن.

وقتی به پورت USB و نوع اتصالات اون فکر می‌کنید، احتمالا اولین چیزی که به ذهنتون میاد USB Type A هست که روی کامپیوتر‌ها و لپ‌تاپ‌های زیادی به کار گرفته شده. این نوع USB معمولا صاف، مستطیلی شکل هست و پورتش رو تقریبا روی دستگاه‌های زیادی دیدید و فلش درایوهای USB هم از اون استفاده می‌کنن. میکرو USB (USB Micro)، مینی (Mini)، Type B، و اپل لایتنینگ مدل‌های دیگه از گروه اتصالات USB با مهندسی متفاوت هستن.

اگرچه توی سال‌های گذشته، یک نوع جدید از USB طراحی شد و به سرعت توی گوشی‌های هوشمند، لپتاپ‌ها و سایر دستگاه‌ها مورد استفاده قرار گرفت. اگر شما یک مک بوک جدید یا یک گوشی اندرویدی جدید خریده باشید احتمالا از پورت USB-C استفاده کردید.

خب پس USB-PD و USB-C چیه و چطور می‌تونه به شما کمک کنه؟

USB-PD چیه؟

USB-PD یک مخفف برای "Universal Serial Bus" هست و PD یه بخش دیگه و افزوده شده جدید که مخفف "Power Delivery" هست. شما احتمالا باید با اینا آشنایی داشته باشید چون این تکنولوژی مشابه مدلی هست که اجازه میده میکروفون، کیبورد و سایر دستگاه‌ها رو به کامپیوترتون وصل کنید.

USB-PD چیه؟

پس الان این سوال پیش میاد که Power Delivery دقیقا چیه و چه کاری انجام میده؟ هدف PD اینکه دستگاه شما رو سریع‌تر از یک کابل USB مرسوم قدیمی تر شارژ کنه. این تکنولوژی از رابط USB-C استفاده می‌کنه که در بسیاری از گجت‌های جدید مرسومه. اگر USB-C براتون مبهمه و هنوز باهاش آشنایی ندارید بهتره یک نگاهی به مقاله‌های انواع مختلف USB بندازید تا با نوع اون آشنا بشید.

یک شارژر USB-PD می‌تونه دستگاه‌هایی که به 100 وات انرژی الکتریکی نیاز دارن رو شارژ کنه، این برای تغذیه دستگاه‌های بسیار سنگین هم کافیه. البته وصل کردن یک شارژر 100 وات به گوشی‌تون فقط می‌تونه به اون آسیب بزنه. به همین دلیل این نوع کابل و اتصال اول به نیاز دستگاه توجه می‌کنه و بعد بر اساس اون جریان انرژی رو تغییر میده که به دستگاه آسیب نرسه.

Power Delivery دقیقا چیه و چه کاری انجام میده

با استاندارد جهانی USB-C به همراه خروجی قابل تنظیم به واسطه USB-PD، شما می‌تونید کابل و شارژر رو به طیف وسیعی از دستگاه‌ها وصل کنید تا شارژشون کنه و نیاز به تهیه شارژر جداگانه برای دستگاه‌های مختلف نیست.

چرا USB-PD ضروریه؟

اگر به این فکر می‌کنید که چرا انقدر USB-PD مهمه کافیه نگاهی به روش‌های مختلف موجود برای شارژ کردن بندازید که خیلی زیادن. مثلا روش شارژ سریع کوالکام، سوپرشارژ هوآوی، تکنولوژی‌های انطباقی شارژ سریع سامسونگ و … .

USB-C و انتقال انرژی (Power Delivery)

دو نوع کنتاکتور در اتصالات شارژر‌های نسل جدید وجود داره. USB-C و USB-C با Power delivery. اولی فقط یک اتصال USB-C عادیه که شارژ کردن تا حداکثر 3 آمپر رو پشتیبانی می‌کنه به همراه جدیدترین ویژگی‌های USB 3.1. دومی که قابلیت Power Delivery داره از تکنولوژی شارژ متغیر پشتیبانی می‌کنه.

چرا USB-PD ضروریه؟

قابلیت Power Delivery یا PD یک کنترل پروتکل کنترل توان هست که اجازه میده دستگاه‌های مختلف با یک دستگاه شارژ USB بتونن شارژ بشن. تصور کنید لپتاپ، گوشی، هدست بی‌سیم و هر دستگاه دیگه ای رو می‌تونید با این دستگاه شارژ کنید. این روش به شکلی کار می‌کنه که یک ارتباط بین دو دستگاه برای به دست آوردن توان مورد نیاز دستگاه برقرار می‌کنه و می‌بینه که دستگاه متصل چقدر توان می‌تونه از شارژ بکشه. PD از 5 ولت شروع می‌کنه و تا 20 ولت هم می‌تونه برسه. همچنین تا حداکثر توان 60W وات برای USB-C و حداکثر توان 100W وات با کابل EMCA پشتیبانی می‌کنه. یک ویژگی جذاب دیگه در مورد این قابلیت اینکه اجازه میده توان و جریان در هر دو جهت، بدون نیاز به مدار جدا یا جهت از پیش تعیین شده حرکت کنه. این یعنی هم دستگاه شما می‌تونه پاوربانک رو شارژ کنه هم پاور بانک دستگاه شما رو.

انتخاب شارژر صحیح

چندین مسئله هستن که موقع انتخاب شارژر USB-C باید در نظر بگیرید تا بتونید بهترین انتخاب رو داشته باشید. اول از همه، Power Delivery مشابه پاوربانک نیست. مثلا یک پاوربانک که گفته میشه 60 وات هست این برای تمام پورت‌ها در نظر گرفته شده. اگر یک پاوربانک اتصال USB-C داره به این معنی نیست که از قابلیت Power Delivery پشتیبانی می‌کنه یا می‌تونه 60 وات خروجی از یک پورت به تنهایی داشته باشه. و مورد دوم اینکه باید به ولتاژ شارژرها و خروجی دقت کنید. باید مدلی انتخاب کنید که مناسب دستگاهتون هست و ولتاژ کمتر یا بالاتر نگیرید. چون اکثر شارژرها یا پاوربانک‌ها از یک ولتاژ استفاده می‌کنن و قابلیت تغییر ندارن.

اگر می‌خواید حداکثر توان یک شارژر رو بگیرید، حالا چه شارژر باشه چه پاوربانک USB-C، بهتره نگاهی به شارژر یا توضیحات ورودی دستگاهی که خریدید بندازید تا ببینید چه توانی براش مناسبه. و بعد حداکثر توان ورودی دستگاه رو که بررسی کردید شارژر با همون توان براش تهیه کنید. اگر بیشتر باشه می‌تونه به دستگاه آسیب برسونه و اگر کمتر باشه مدت زمان زیادی طول میکشه تا دستگاه شارژ بشه.

حل مشکل شارژ با یک شارژر برای تمام دستگاه‌ها

حل مشکل شارژ با یک شارژر برای تمام دستگاه‌ها

با قابلیت Power Delivery یک دنیا رو میشه در نظر گرفت که همه از یک کابل و یک مدل شارژر یا پاوربانک برای تمام دستگاه‌هاشون استفاده میکنن. دیگه هیچ نیازی به داشتن چند کابل و چند شارژر برای هر دستگاه نیست و نیازی به دقت کردن برای پورت ورودی ندارید چراکه همه دستگاه‌ها از یک نوع پورت استفاده می‌کنن. این نوع شارژرها ممکنه خیلی طول بکشه تا به صورت جهانی و در همه جا استفاده بشه اما دیر و زود بالاخره همه از اون استفاده می‌کنن. در حال حاضر مدل‌هایی که عرضه شدن قیمت بالایی دارن و به همین دلیل ممکنه مردم هنوز به سمت شارژرهای عادی برن اما به مرور زمان، استفاده از این نوع شارژر‌ها گسترش پیدا می‌کنه چون Power Delivery اجازه میده یک راه‌حل دائمی و یک شارژر برای تمام دستگاه‌ها کافی باشه.

نظر شما در این مورد چیه، اگر قصد خرید شارژر یا پاوربانک جدید داشته باشید کدوم رو انتخاب می‌کنید؟

منابع: ویکیپدیا، اطلاعات شخصی، Goalzero

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *