آموزشی و نرم افزار

بهترین روش محافظت و قفل گوشی

همونطور که می‌دونید تمام گوشی‌های اندرویدی چندین روش برای امنیت در نظر گرفتن. یکی ازین روش‌ها قفل کردن صفحه نمایش شما به شکل‌های مختلف مثل پین کد، پسورد حروف و اعداد، اسکن چشم، اثرانگشت و یا رسم الگو هست.

اول از همه بیاین یه بررسی کلی از مواردی که در دسترس هستن داشته باشیم. گوشی‌های آیفون آپشن‌هایی مثل تاچ آی دی (Touch ID)، سنسور اثرانگشت و پین کد دارن که این روزا باید حداقل 6 رقم باشن. فناوری تشخیص چهره‌ای هم که در مدل‌های جدیدتر آیفون قرار گرفته با اسکن چهره شما (به صورت واقعی) صفحه رو باز می‌کنه.

در گوشی‌های اندرویدی، مدل‌های زیادی وجود دارن و هر شرکت بر اساس تصمیم خودش روش‌های مختلف مثل اثر انگشت، پین کد، اسکن قرنیه چشم یا روش‌های دیگه رو قرار داده. اکثر گوشی‌های اندروید از روش الگو هم پشتیبانی می‌کنن که به طور چشمگیری امنیتشون از پین و عدد بالاتره.

در کنار اینا گوگل یک قابلیت قفل هوشمند برای گوشی‌های اندرویدی عرضه کرده که به این شکل کار میکنه:

مکان‌های مورد اعتماد: مثلا می‌تونید انتخاب کنید زمانی که گوشی توی خونه باشه قفل نداشته باشه (بر اساس GPS و منطقه جغرافیایی.

دستگا‌ه‌های مورد اعتماد: با این قابلیت می‌تونید بگید زمانی که گوشی به بلوتوث ماشین یا کامپیوتر یا دستگاه خاص دیگه ای وصله قفلش غیر فعال بشه.

تشخیص چهره: این ویژگی نیازمند یک سری موارد سخت افزاریه.

تشخیص صدا: بر تشخیص صدای شما قفل دستگاه باز میشه.

تشخیص نزدیک بودن شخص: زمانی که شما گوشی رو نزدیکتون دارید قفلش باز و از گوشی دور بشید قفل میشه. (امنیت این روش خیلی پایینه)

تشخیص چهره:

تشخیص چهره

تشخیص چهره چیز جدیدی نیست. اولین بار توی اندروید 4 با استفاده از دوربین سلفی عرضه شد تا گوشی عکس از چهره شما بگیره و زمانی که چهره شما رو میبینه قفل رو باز کنه. اما امنیت این روش خیلی کم و سوالات زیادی در موردش وجود داره به شکلی که در کمتر گوشی این روزها با این روش قفل صفحه باز میشه.

اما آیفون تکنولوژی تشخیص چهره رو با روشی ارتقا داد و با نام Face ID عرضه کرد که امنیت اون بسیار بالاتر از روش‌های قدیمیه. این سیستم از دوربین فروسرخ، حسگر مجاورت، حسگر نور محیطی و پروژکتور مخصوص به همراه چندین المان دیگه تشکیل شده که به کمک هم نقشه سه بعدی از صورت کاربر ایجاد کنه و امنیت رو ارتقا بده. اما بازم امنیت این روش بالا نیست چرا که کافیه گوشی شما رو روبروی صورتتون بگیرن و به راحتی به اطلاعاتتون دسترسی پیدا میکنن.

یکی از بزرگترین مشکلات تشخیص چهره در سایر گوشی‌ها (به جز اپل) عدم عملکرد درست در نور کم هست چون کیفیت دوربین و شرایط محیط تاثیر زیادی در این مورد داره. اما به هر حال این مورد هم امنیت بسیار بالایی نداره.

سنسورهای اثرانگشت

سنسور اثرانگشت

این روش خیلی مورد علاقه من هست و در حال حاضر در گوشیم ازش استفاده میکنم. البته این مورد چند فاکتور مهم داره، مثل کیفیت سنسور و مکانش، کیفیت تشخیص و سرعت عملکرد. توی این مورد، سرعت بازکردن و تشخیص اثرانگشت اهمیت بالایی داره. بسته به نوع گوشی که می‌خرید تفاوت‌های زیادی وجود داره. همچنین در بعضی مدلها سطح این سنسور ضد خش هست. مکانیسم‌های تایید هویت بیومتریک خاصی وجود داره که هر چی بیشتر از اثر انگشت استفاده کنید سریعتر میشه. در مورد مکان هم این روزا در کنار صفحه مد شده اما معمولا در قسمت پایینی صفحه یا پشت گوشی قرار داره.

تشخیص عنبیه چشم

تشخیص عنبیه چشم

مثل تشخیص چهره، من هنوزم خیلی به این متد برای باز کردن قفل اعتماد نداره. چون به هر حال اگر لازم باشه میتونن چشم شما رو در بیارن و باهاش قفل گوشیتون رو باز کنن. اما خوبی که این روش داره در نور کم هم خیلی خوب عمل میکنه. این تکنولوژی اولین بار با گوشی‌های سامسونگ S8 عرضه شد.

قفل هوشمند

قفل هوشمند

قفل هوشمند با اندروید 5 عرضه شد و توی این مدت آپدیت‌های خیلی زیادی دریافت کرده. کاری که قفل هوشمند انجام میده به طور ساده غیرفعال کردن قفل بر اساس مکان، صدا، یک دستگاه خاص یا فاصله شما تا دستگاه هست.

در حال حاضر قفل هوشمند رو می‌تونید طوری تنظیم کنید وقتی گوشی توی جیبتون هست قفل نباشه. به طور کلی این روش خوبی برای قفل کردن نیست چون به راحتی با ورود به خونه، اتصال به یک دستگاه خاص یا یک دستگاه بلوتوث که تعریف کردید قفل دستگاه غیرفعال میشه. فرقی هم نداره خود شما اونجا باشید یا گوشی دست شخص دیگه ای باشه.

پین

پین

پین به طور کلی ترکیبی از شماره هاست و تعدادش هم بستگی به گوشی تون داره. احتمالا اولین گزینه برای خیلیا همین روشه. البته اکثر گوشی‌ها برای سایر روش‌ها هم از شما یه پین میخوان که اگر مثلا الگو رو فراموش کردید با پین وارد بشید یا اگر اثرانگشت از کار افتاد بتونید وارد گوشی بشید. اما امنیت پین به تنهایی کافی نیست.

الگو

الگو

الگو، یا طراحی، یکی از ویژگی‌های منحصر به فرد گوشی‌های اندرویدیه که مدت خیلی طولانیه ازش استفاده میشه. شما می‌تونید علاوه بر اون یک پین هم استفاده کنید ولی این روش به تنهایی خودش امنیت بالایی داره اگر از الگوهای ساده استفاده نکنید.

پسورد (ترکیب حروف و اعداد)

پسورد (ترکیب حروف و اعداد)

پسورد یکی از قدیمی ترین و بهترین روشهای قفله. در این روش شما می‌تونید از ترکیب اعداد، حروف و نمادها برای گوشی استفاده کنید. به طور کلی یکی از امن ترین روش‌های قفل صفحه پسورد هست.

آینده قفل‌ها:

جدا از روش‌های بیومتریک فعلی، در آینده ممکنه روش‌های منحصر به فردتر مثل اسکن‌های قلبی بر اساس حسگرهایی که ضربان قلب فردی، اشکال قلب و حرکات اون رو تشخیص میدن و می‌تونن خیلی بهتر با سنسورهای اثرانگشت ترکیب بشن. بر اساس نمونه‌های اولیه این فناوری، میشه از سیستم‌های بیومتریک قلب برای احراز هویت مداوم استفاده کرد که کاربران بدون نیاز به کار خاصی به طور خودکار قفل گوشی براشون باز بشه.

امن ترین روش‌ها به ترتیب:

  • پسورد (ترکیب حروف و اعداد)
  • الگو
  • اثرانگشت
  • تشخیص عنبیه
  • تشخیص چهره
  • پین
  • قفل هوشمند

اگر به دنبال امنیت کامل گوشی هستید بهترین کار استفاده از پسورده. موفق باشید.

منابع: ویکیپدیا، ردیت، تحقیقات شخصی

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *