بررسی تخصصی

همه چیز درباره لرزش‌گیر تصویر

سلام به همراهان مجله تخصصی می‌مارکت. امروز می‌خوایم در مورد لرزش‌گیر الکترونیکی تصویر (EIS) و لرزش‌گیر اپتیکال تصویر (OIS) در گوشی‌های هوشمند صحبت کنیم.

‌اینها به نوعی مکانیزم‌های پیشرفته تثبیت کننده یا همون لرزش‌گیر عکس (IS) هستن. هر دو مورد به ما کمک می‌کنن تا عکس‌های شفاف و باکیفیتی بگیریم و اثری از بلور شدن در اون‌ها نباشه.

ممکنه از خودتون بپرسید کدوم یکی بهتره و به کدوم گوشی هوشمند برای تجربه بهتر دوربین نیاز دارید؟

امروز این دو تکنولوژی رو مقایسه می‌کنیم تا شما بتونید انتخاب بهتر و راحت‌تری داشته باشید.

تثبیت کننده تصویر (IS) چیه؟

تثبیت کننده یا لرزش‌گیر عکس یه ویژگیه که از اون استفاده میشه تا عکس‌های بهتر و دقیق تری بگیریم. وقتی که می‌خوایم عکس یا فیلم بگیریم، دستمون مقداری لرزش داره. این ویژگی لرزش دوربین رو کم می‌کنه و در نتیجه عکس یا فیلم تار و بی کیفیت مثل فیلم‌ و عکسای قدیمی نمیشه!

لرزش‌گیر الکترونیکی تصویر (EIS)

لرزش گیر الکترونیکی

لرزش‌گیر الکترونیکی تصویر یه ویژگیه که برای دقیق‌تر بودن عکس و لرزش کمتر استفاده میشه. این لرزش‌گیر حرکات و لرزش‌ها رو شناسایی و کنترل می‌کنه و لرزش عکس رو کاهش میده.

سیستم EIS به دو صورت کار می‌کنه:

روش اول: اندازه تصویر رو زیاد می‌کنه. در واقع بزرگنمایی تا وقتی که تصویر بزرگتر از حسگر بشه ادامه داره و بعد برای جلوگیری از لرزش یا حرکت با لرزش(جابجایی‌ها)، تصویر رو اسکن می‌کنه.

روش دوم: از CCD (حسگر تصویر) خیلی بزرگ استفاده می‌کنه. یعنی برعکس روش اول که تصویر نسبت به حسگر بزرگتر بود. از اونجایی که تصویر ویدیویی تنها از 90 درصد دوربین در برمیگیره، یه فضایی برای جابجایی عکس (جایگزین با قسمتی که دچار لرزش شده) در دسترس قرار میگیره. در واقع تصویر زوم میشه و از زاویه کمتری از دوربین استفاده میشه و زمانی که لرزش در تصویر ایجاد بشه، 10 درصد خارج از کادر جایگزین بخش داخلی برای جلوگیری از لرزش میشه.

سیستم لرزش‌گیر الکترونیکی در واقع به صورت نرم‌افزاری عمل می‌کنه.

سیستم EIS به هیچ حرکت فیزیکی در لنز نیاز نداره و تماما به صورت الکترونیکی اتفاق میفته.

از معایب این سیستم اینه که کیفیت تصویر کمی کاهش پیدا می‌کنه که ما در مطالب زیر، روش غیرفعال کردن این قابلیت رو به شما آموزش دادیم.

افزایش کیفیت دوربین گوشی های شیائومی

آموزش افزایش کیفیت فیلمبرداری گوشی های شیائومی

نقاط قوت:

کوچکتر بودن ماژول این مدل دوربین

طراحی و پیاده سازی ارزان

قیمت پایین تر برای عرضه

نقاط ضعف:

نیازمند به برش بعضی از بخش‌ها

کاهش رزولوشن به صورت چشمگیر (حداکثر حدود 20 درصد)

لرزش‌گیر اپتیکال تصویر (OIS)

لرزش گیر اپتیکال

لرزش‌گیر اپتیکال یه ویژگیه که برای ثابت بودن عکس و تاری کم استفاده میشه و این کار رو از طریق تغییر دادن مسیر نور به سنسور انجام میده و از حسگر ژیروسکوپی گوشی برای تشخیص لرزش دوربین استفاده می‌کنه. در واقع هنگام عکس گرفتن مسیر حرکت عکس از لنز تا سنسور رو کنترل می‌کنه. در این سیستم، لنزها از طریق فنر و الکترومگنت‌ها در ماژول دوربین نگه داشته میشن.

حالا چطور از حسگر ژیروسکوپ گوشی استفاده می‌کنه؟

از طریق این حسگر برای تشخیص حرکت اسفاده می‌کنه و وقتی حرکت یا لرزش رو احساس کنه، لنز دوربین رو مخالف جهتی که لرزش هست، حرکت میده تا مسیر تصویر ثابت بمونه. در نتیجه یه عکس ثابت با کمترین تاری ایجاد میشه.

به طور کلی OIS، به طور مکانیکی سنسور دوربین رو حرکت میده تا لرزش‌ها رو کم کنه.

چون در OIS تمام مراحل لرزش‌گیر قبل از برخورد عکس با سنسور اتفاق میفته، درنتیجه سرعت تثبیت بیشتر میشه و دیگه به پشتیبانی الکترونیکی نیازی نیست. البته از معایب این سیستم اینه که چون تمام مراحل تثبیت به حرکت مکانیکی وابسته هست، ممکنه زمان زیادی رو برای انجام این کار صرف کنه و عملکرد کندتری داره.

نقاط قوت:

ساده و راحت

عدم نیاز به پردازش تصویر

عدم برش قاب

نقاط ضعف:

بزرگتر بودن ماژول دوربین

گران قیمت‌تر بودن

EIS یا OIS؟ کدوم رو انتخاب کنیم؟

تفاوت OIS و EIS

اینکه کدوم لرزش‌گیر رو انتخاب کنید بستگی به نوع استفاده شما داره. اگه برای شما فیلمبرداری بیشتر از عکس گرفتن اولویت داره، EIS بهتره. چون عملکرد بهتری با تصاویر متحرک داره. اما اگه اولویت شما عکاسی هست، OIS انتخاب بهتریه. چون OIS در عکاسی و عکاسی با نور کم عملکرد بهتری داره.

اگه می‌خواید عکس‌های باکیفیتی داشته باشید، بهترین انتخاب OIS هست چون تداخلی در کیفیت عکس نداره اما اگه به حجم، یا کیفیت عکس اهمیت خاصی نمی‌دید، می‌تونید EIS رو در نظر بگیرید.

چه چیزی در EIS بهتره؟

لرزش گیر الکترونیکی تصویر

هونطور که می‌دونید سیستم EIS تصاویر رو به صورت الکترونیکی کنترل می‌کنه، به هیچ حرکت مکانیکی نیازی نداره. در صورتیکه سیستم OIS برای کنترل و هدایت تصویر به حرکت مکانیکی نیاز داره. پس حرکت مکانیکی ممکنه روند تثبیت عکس رو در OIS کاهش بده و این کار کندتر صورت بگیره درحالیکه EIS فقط نیاز داره که تصویر رو تنظیم کنه. در نتیجه فیلم یا عکس روان‌تری ایجاد میشه.

علاوه براین موارد، سیستم EIS قابلیت ارتقا با به‌روزرسانی نرم‌افزار داره و به مرور بهتر میشه اما OIS فاقد این ویژگیه. همچنین EIS می‌تونه فریم‌های بعدی که تفاوت در کیفیت فیلم ایجاد می‌کنن رو پیش بینی کنه.

گیمبال (Gimbal) شبیه به لرزش‌گیر دوربین

گیمبال

Gimbal لرزش‌گیر دوربین رو فراهم می‌کنه و با خریدن گیمبال می‌تونید گوشیتون رو در اون بگذارید و به عنوان لرزش‌گیر ازش استفاده کنید. در نتیجه نیازی به EIS نخواهید داشت.

اما قرار گرفتن گیمبال در ماژول دوربین بسیار خوب و موثره. چطور؟

این کار توسط OEM (Vivo) در گوشی Vivo X50 PRO انجام شده. براساس Vivo این مکانیزم میکرو گیمبال از یک قاب مغناطیسی کنترل شده بوسیله سیم‌پیچی‌های صوتی تشکیل شده ( یه چیزی شبیه به OIS اما بهتر) همراه با براکت تعلیق متصل به پایه. همه اینها باهم لرزش در محور X و Y رو تا 3 درجه کنترل می‌کنه که در مقایسه با لرزش‌گیر OIS عملکردی 3 برابر بهتر داره.

از مزایای میکرو گیمبال اینه که لرزش‌گیر اپتیکال قوی تری هست مخصوصا برای فیلمبرداری در محیط‌های کم نور و با ترکیب اون با لرزش‌گیر الکترونیکی 3 محوره، لرزش ویدیو به طور چشمگیری کاهش پیدا می‌کنه.

نتیجه

وقتی که از تصاویر یا ویدیوهای شفاف صحبت می‌کنیم، تثبیت کننده‌های عکس ویژگی خیلی برجسته‌ای نیستن چون میشه برای ثابت بودن از یه سه پایه یا نگه دارنده استفاده کرد. از اونجایی که IS کمک می‌کنه بخشی از این لرزش و حرکات رو کم کنه، کاربران باز هم به یه نگهدارنده برای ثابت نگه داشتن دوربین نیاز دارن.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *