بررسی تخصصی

نرخ رفرش در گوشی‌ها چقدر برای شما اهمیت داره؟

تا بحال نرخ رفرش‌های بالایی رو در گوشی‌های مختلف مثل وان پلاس، گوگل، ایسوس و گوشی‌های جدیدتر شیائومی مثل ردمی نوت 10 پرو دیدیم که امسال عرضه شدن. اما 90 هرتز، 120 و 144 هرتز واقعا چقدر اهمیت دارن و موثر هستن؟

رفرش ریت (نرخ بروزرسانی) چیه؟

رفرش ریت چیه؟

قبل ازینکه شروع کنیم یه توضیح سریع بدم. نرخ بروزرسانی یعنی صفحه نمایش چند تصویر در هر ثانیه می‌تونه نشون بده. مثلا یک صفحه 60Hz هرتز، 60 تصویر رو در ثانیه نشون میده، 90 هرتز 90 تصویر در ثانیه و به همین ترتیب ادامه پیدا می‌کنه. تا الان، 60Hz هرتز یک استاندارد برای اکثر گوشی‌ها بوده. اما از زمانی که گوشی‌ها وارد حوزه گیمینگ شدن خیلی چیزا تغییر کرده، و اونا نمی‌تونستن برای تمام ویژگی‌های جدید پاسخگو باشن. بسیاری از تولیدکنندگان گوشی بعد از پیکسل 4 و وان پلاس 7 این راه رو در پیش گرفتنش و الان خیلی از گوشی‌های اندرویدی از صفحه نمایش‌های سریعتر و روان تر بهره میبرن. اما نبرد برای رسیدن به بالاترین نرخ رفرش در صفحه چیزیه که وابسته به بقیه سخت‌افزار موجود در گوشی‌ها هم میشه.

تفاوت نرخ رفرش

به راحتی میشه اینو گفت که نرخ تازه سازی بالا برای یک کاربر متوسط ضروری نیست. اکثر مردم عادی نمیتونن با یک نگاه تفاوت بین 60 و 90 هرتز رو تشخیص بدن اما یه گیمر ممکنه فرق 60 با 72 هرتز رو هم به راحتی تشخیص بده. اما بسیاری از ویژگی‌هایی که توی گوشی‌های هوشمند جدید هستن ممکنه چندان کاربردی برای همه نباشن اما این ویژگی‌ها برای افرادی که خواهان اونا هستن قرار گرفته. مثلا خیلی از افراد از تنوع لنزهایی که توی بسیاری از دوربین‌های گوشی‌ها قرار گرفته بهره نمی‌برن. اما نرخ تازه سازی حتی برای کاربران غیر گیمر هم تاثیر گذاره و در یک وبگردی ساده هم میتونن خستگی کمتر چشم رو احساس کنن.

معایب صفحه نمایش‌های 90 و 144 هرتز

معایب صفحه نمایش‌های 90 و 144 هرتز

اولا نمی‌تونیم انکار کنیم که نرخ تازه سازی بالاتر باعث بهبود تجربه بصری کلی میشه. تقریبا تمام افرادی که از مانیتور 60 هرتز به 144 هرتز ارتقا دادن میدونن که دیگه راه برگشتی نیست. شاید قبل از اون زیاد مهم نبود که محتوا 60 باشه اما زمانی که شما 144 هرتز رو تجربه کنید نمیتونید به 60 هرتز برگردید. 60 براتون مثل سردرد می‌مونه. هرچند که خودم هنوز دارم با پلی 4 گیم ها رو 30 فریم تجربه میکنم اما اگر روزی قرار باشه ارتقا بدم تمام سیستم‌ها رو به جایی ارتقا میدم که نقطه بازگشتی نباشه. یعنی لازم نباشه یک محتوا رو 120 و یک محتوا رو 60 فریم تجربه کنم. اما با استفاده از فریم ریت بالاتر حرکات کمتر تار به نظر میرسه و توی بازی‌های آنلاین و شوتر خیلی بهتر می‌تونید رقیباتون رو از پا در بیارید. اینجاست که طرف میگه اگر مانیتور فلان داشتم و سیستمم 144 هرتز بود همه رو میزدم.(بهانست البته) با این وجود تلفن‌های هوشمند مثل مانیتور دائما به برق وصل نیستن و یه سری مشکلات وجود داره.

مشکلات رفرش ریت بالا

اولین و بارزترین مورد مصرف باتری بالاتره. نرخ تازه سازی بالاتر به پردازش بیشتری نیاز داره و باتری شما رو سریعتر خالی می‌کنه. این تفاوت حتی در نمایشگرهای 90 هرتز هم محسوسه، شما با وضوع 1080 60 فریم می‌تونید 692 دقیقه وبگردی کنید اما همون گوشی رو روی 90 هرتز بذارید به شدت (تا 200 دقیقه کمتر) کاهش پیدا می‌کنه. این امر به ناچار این سوال رو به وجود میاره که استفاده از حالت 90 هرتز در گوشی‌ها با توجه به مصرف بالاتر باتری برای شما ارزش داره؟ بنده به شخصه اهمیتی به مصرف باتری نمیدم و نرخ رفرش (تا 144 هرتز) همیشه توی اولویتم هست. ترجیح میدم یک عنوان رو 120 هرتز 720 بجای 4K و 60 هرتز تجربه کنم.

نرم افزارها و بازیهای سازگار

نرم افزارها و بازیهای سازگار

یه نکته مهم که باید در نظر گرفت اینکه همه برنامه‌ها با نرخ رفرش بالا سازگار نیستن. یعنی اهمیتی نداره اگر گوشی شما 120 هرتز هست. وقتی نرم‌افزار 60 فریم اجرا میکنه، نهایت یا فریم تکراری اونجا قرار میگیره یا دچار فلیکر (چشمک زدن تصویر) میشید.

مقایسه 60 با 144 هرتز

حتی تجربه گیمینگ دلیل خوبی برای حمایت از نرخ تازه سازی بالا در سخت افزار فعلی گوشی‌ها نیست. در حال حاضر به جز چند عنوان مطرح (اگر اهل اون بازیا هستید براتون عالیه) اکثر بازیا نمیتونن از نرخ فریم بالا استفاده کنن و به 30 یا 60 فریم در ثانیه محدود میشن. اما مثلا بازی پابجی موبایل، فورتنایت یا کال آف دیوتی در حال حاضر از نرخ رفرش بالا پشتیبانی می‌کنن. بنابراین اینجا چندین نکته وجود داره.

  • اول اینکه اهل بازی کردن هستید و بازهایی که تجربه می‌کنید از فریم ریت بالا پشتیبانی میکنن؟
  • نکته دوم اینکه اگر اهل بازی نیستید تجربه روانتر مرورگر یا چند اپلیکیشن خاص رو به مصرف بالای باتری ترجیح میدید؟

خب جواب این سوالات برای یه سری افراد مثبته و بعضی افرا هم میگن ارزشش نداره. پس انتخاب یک گوشی با صفحه نمایش 120 هرتز کاملا بستگی به شما داره. با رشد تکنولوژی و به بلوغ رسیدن و بهتر شدن باتری‌ها وسخت افزار گوشی‌ها، نمایشگرهای با نرخ فریم بالاتر قطعا یک ویژگی عالی خواهند بود. اما این زمانی لذت بخشه که استاندارد ها از 60 به 90 هرتز برسن و تقریبا تمام محتواها از این نرخ فریم پیشتیبانی کنن. تا اون زمان این شما هستید که تصمیم میگرید نرخ رفرش بالاتر برای چند عنوان خاص رو تهیه کنید یا نه.

نظر شما چیه؟ نرخ رفرش رو ترجیح میدید، یا مصرف کمتر باتری، یا رزوشون بالاتر؟

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *