بررسی تخصصی

زمان تاخیر کم خودکار ALLM چیست؟ به زبان ساده

اگر گیمر کنسول یا PC هستید، ممکنه تا بحال پیش اومده باشه که برای بازی کردن از تلویزیون استفاده کرده باشید و قابلیت ALLM (Auto Low Latency Mode) – حالت تاخیر کم خودکار – بهتون کمک کرده باشه که تجربه گیمینگ بهتری داشته باشید.

توی این مطلب می‌خوام در مورد این قابلیت توی تلویزیون‌ها، روش فعال‌سازی اون و نحوه عملکردش رو بهتون توضیح بدم.

حالت تاخیر کم خودکار ALLM چطور کار می‌کنه؟

ALLM یک ویژگی هست که در تلویزیون‌های مدرن، کنسول‌های بازی و بعضی از دستگاه‌های دیگه یافت میشه. کاری که انجام میده اینکه یک سیگنال به دستگاه متصل مثلا تلویزیون می‌فرسته، تا تلویزیون به طور خودکار کمترین حالت تاخیر که برای گیمینگ بهترین هست رو فعال کنه. اینکار باعث میشه تلویزیون تمام پردازش‌های اضافی برای بهتر شدن تصویر رو غیرفعال کنه تا تصویر نهایی با کمترین زمان تاخیر به نمایش در بیاد.

زمان تاخیر چیه؟ زمان تاخیر در تلویزیون‌ها، مدت زمانیه که طول می‌کشه تا تلویزیون تصویر خروجی کنسول بازی رو نشون بده. مثلا این زمان اگر 100 میلی ثانیه باشه، از زمان ارسال تصویر به تلویزیون تا زمانی که این تصویر روی صفحه نمایش داده میشه 100 میلی ثانیه زمان میبره. هرچقدر این زمان تاخیر کمتر باشه برای گیمینگ، مخصوصا بازی‌های آنلاین بهتره! تصور کنید اگر تصویر رو دیرتر دریافت کنید شما از سایر بازیکنان دنیا عقب‌تر هستید و دیرتر بروز میشید (بدون در نظر گرفتن زمان تاخیر اینترنت) و این باعث میشه سریعتر کشته بشید.

خیلی از دوستان شدیدا روی پینگ تمرکز می‌کنن و تفاوت 10-20 میلی ثانیه‌ای توی پینگ اینترنت رو به شدت تاثیرگذار میدونن. در صورتیکه اگر صفحه نمایش شما تاخیر بالایی داشته باشه می‌تونه اثرات به نسبت بدتری روی تجربه شما بذاره. مثلا تلویزیون‌های قدیمی‌تر که این قابلیت رو ندارن تاخیر بالاتری از 50 حتی تا 170 میلی ثانیه‌ای دارن که عملا می‌تونه حتی بیشتر از پینگ شما تا سرور بازی باشه. یعنی به همون اندازه شما دیرتر تصویر رو ببینید.

تقریبا تمام تلویزیون‌های جدید از یک سری پردازش‌های تصویر استفاده می‌کنن تا تصویر نمایش داده شده بهتر به نظر برسه حتی اگر کنسول شما قدیمی باشه یا کیفیت تصویر پایین باشه. اما اینکار کمی زمان میبره هرچند که فقط چندین میلی ثانیست. این چند میلی ثانیه تاثیری روی فیلم و سریال دیدن یا بازی‌های تک نفره آفلاین نداره، اما توی گیم‌های آنلاین می‌تونه باعث لگ بشه و با غیرفعال کردنش می‌تونید سرعت پاسخگویی بالاتری داشته باشید.

کمترین زمان تاخیر در اکثر تلویزیون‌ها معمولا با فعال کردن Game Mode (حالت بازی) فعال می‌شه. پس یکی از کارایی که ALLM در واقع اینجام میده اینکه به طور خودکار وقتی کنسول روشن میشه یا HDMI رو به کنسول تغییر میدید، Game Mode رو خودکار روشن می‌کنه. به همین سادگی.

برای عملکرد بهتر ALLM باید هم تلویزیون و هم کنسول شما ازین ویژگی پشتیبانی کنن. اگر مثلا کنسول شما به یک سیستم صوتی در ابتدا وصل شده، اونم باید این قابلیت رو داشته باشه. اما نکته مهمی که اینجاست اینکه این ویژگی ALLM اونقدار هم مهم نیست که مردم در موردش صحبت می‌کنن.

تنها کاری که این ویژگی انجام میده فعال و غیرفعال کردن حالت گیم به صورت خودکار هست. اگر تلویزیون شما حالت گیم داشته باشه می‌تونید به صورت دستی هم اینکارو انجام بدید بدون نیاز به این قابلیت. علاوه بر اون من پیشنهاد میدم این حالت رو خاموش کنید. چون به شخصه نظرم اینکه برای گیم‌های تک نفره آفلاین، این قابلیت رو خاموش کنید تا بالاترین کیفیت تصویر رو دریافت کنید و فقط برای بازی‌های آنلاین حالت گیم رو روشن کنید.

آیا ALLM (حالت تاخیر خودکار کم) همون Game mode (حالت بازی) حساب میشه؟

حالت تاخیر کم خودکار ALLM چیکار می‌کنه؟

بعضی وقتا مردم این حالت رو با گیم مود اشتباه میگیرن. این قابلیت فقط حالت بازی رو فعال می‌کنه و یک ویژگی کاملا متفاوت با خود گیم مود هست.

گیم مود در خیلی از تلویزیون‌ها و مانیتورها سالیان سال وجود داشته، اما کاری که لازم بوده این بود که وارد منو تنظیمات بشید و هر وقت تمایل و نیاز داشتید روشنش کنید و وقتی نیاز نداشتید خاموشش کنید. اگر اینکارو انجام نمیدادید ممکن بود کیفیت تصویر در فیلم دیدن به خوبی حالت عادی نباشه.

کاری که ALLM انجام میده این نیست که فقط کنسول رو تشخیص بده و گیم مود رو فعال کنه. توی تلویزیون‌های جدیدتر، و کنسول‌هایی که ازین ویژگی پشتیبانی کامل دارن، تفاوت بین بازی کردن یا فیلم دیدن روی کنسول رو هم تشخیص میده. مثلا اگر شما با کنسول یا کامپیوتر بازی کنید، حالت تاخیر کم فعال میشه، اگر روی کنسول فیلم ببینید، حالت گیم مود غیرفعال میشه.

به طور ساده به این معنی که وقتی یک فیلم روی کنسول نگاه کنید یا مثلا از نتفلیکس و یوتیوب استفاده کنید، گیم مود به صورت خودکار خاموش میشه و وقتی یک بازی رو اجرا کنید به طور خودکار روشن میشه.

کدوم تلویزیون‌ها حالت تاخیر کم خودکار دارن؟

کدوم تلویزیون‌ها حالت تاخیر کم خودکار دارن؟

ALLM یکی از ویژگی‌هایی هست که در HDMI 2.1 وجود داره. پس اگر یک تلویزیون جدید بخرید که HDMI 2.1 داره، ممکنه این ویژگی در اون وجود داشته باشه. بعضی از تلویزیون‌های قدیمی‌تر که HDMI 2.0 هم دارن ازین ویژگی نصف و نیمه پشتیبانی می‌کنن در حدی که با تشخیص کنسول بازی به گیم مود تغییر میدن اما نمی‌تونن فعالیت شما یا اینکه دارید با کنسول فیلم می‌بینید رو تشخیص بدن. متاسفانه نمیشه گفت که همه تلویزیون‌هایی که HDMI 2.1 دارن از این ویژگی پشتیبانی می‌کنن، همونطور که سونی چندیدن تلویزیون با HDMI 2.1 عرضه کرد که در زمان معرفی و عرضه اولیه قابلیت ALLM رو نداشته و سونی گفت که در آینده با بروزرسانی‌های نرم‌افزاری این ویژگی رو اضافه می‌کنه. پس اگر می‌خواید از قابلیت ALLM مطمعن بشید بهتره قبلش حتما توضیحات تولید کننده رو بخونید و فقط بخاطر داشتن پورت HDMI 2.1 فکر نکنید که تلویزیون حتما ALLM داره.

البته همونطور که گفتم تلویزیون‌هایی هم هستن که با وجود داشتن HDMI 2.0 با توجه به دستگاه متصل ازین ویژگی نیمه تا به طور کامل پشتیبانی می‌کنن. مثل سامسونگ سری RU7100 و TU8000.

آیا ALLM واقعا در انتخاب یک تلویزیون اهمیت داره؟

آیا ALLM واقعا در انتخاب یک تلویزیون اهمیت داره؟

این ویژگی تا حد زیادی به راحت تر شدن زندگی برای ما و کاربران مبتدی کمک می‌کنه. باعث میشه که لازم نباشه هر بار وارد تنظیمات تلویزیون بشیم چون بعضی از منوها نیاز دارن به 3-4 بخش مختلف وارد بشید تا به این تنظیمات دسترسی پیدا کنید. با این وجود زمان خرید یک تلویزیون جدید، نباید این ویژگی رو به عنوان یک اصل در نظر بگیرید. چرا که عوامل بسیار مهمتری مثل کنتراست تصویر، شدت روشنایی، عمق رنگ مشکی و پشتیبانی از محدوده رنگی بیشتر، زاویه دید، زمان تاخیر در حالت عادی و گیم، و …. هستن که باید اول اونا رو در نظر بگیرید. اگر یک تلویزیون در موارد دیگه شرایط بهتری داره و گیم مود هم داره، انتخاب یک مدل ضعیف‌تر فقط بخاطر پشتیبانی از ALLM ممکنه کار درستی نباشه.

کدوم کنسول‌ها و دستگاه‌ها از ALLM پشتیبانی می‌کنن؟

کنسول‌های مایکروسافت Xbox One, One X, One S, Series S, Series X همه از ALLM به طور کامل پشتیبانی می‌کنن. در حالیکه پلی استیشن 5 گفته شده در آینده این قابلیت رو با یک بروزرسانی نرم‌افزاری دریافت می‌کنه، اما سونی هنوز چیزی در این مورد یا زمان عرضه اون نگفته.

پخش کننده‌های صوتی مختلفی هم داریم مثل Denon، Marantz، Onkyo، و Uamaha که با قابلیت ALLM عرضه میشن. علاوه بر اون، گوگل ALLM رو در اندروید تی وی 11 عرضه کرده. توسعه دهنده‌های اندروید TV می تونن ازین قابلیت استفاده کنن تا هرجا لازمه گیم مود رو فعال کنن.

چه ویژگی مشابه ALLM هست؟

اگر تلویزیون یا کنسول بازی شما از ویژگی حالت تاخیر کم خودکار پشتیبانی نمی‌کنه، یک کار دیگه که می‌تونید انجام بدید اینکه دستی به شکلی که بالاتر توضیح دادم هر زمان نیاز داشتید گیم مود رو فعال کنید. می‌تونید کلا اونو به صورت همیشگی فعال بذارید اگر بیشتر مواقع بازی آنلاین انجام میدید و در مورد ارتقا کیفیت تصویر اهمیتی نمیدید.

توی بعضی از تلویزیون‌ها این قابلیت با اسم‌های دیگه به کار گرفته شده مثلا Auto Game mode یا Auto Picture. اکثر تلویزیون‌های سامسونگ و سونی این ویژگی رو به این شکل نمایش میدن. هرچند که قابلیت Auto Game mode سامسونگ با هر دو کنسول اکس باکس و پلی استیشن کار می‌کنه، اما تلویزیون‌های سونی با قابلیت Auto Picture محدود به پلی استیشن هستن. و البته فراموش نکنید همونطور که گفتم در بعضی ازاینها حالت تاخیر کم نصف و نیمه پیاده شده و نمی‌تونه در زمان فیلم دیدن روی کنسول اینو تشخیص بده و گیم مود رو خاموش کنه.

جمع بندی:

قابلیت ALLM علاوه براینکه از چندین مرحله و گاهی اوقات فراموشی شما برای دستیابی کیفیت بهتر جلوگیری می‌کنه، به کاربران مبتدی کمک می‌کنه که بدون نیاز به فکر کردن و طی کردن مراحل مختلف، به سادگی بتونن از این قابلیت بهره ببرن. هرچند که وجود اون یک ضرورت به حساب نمیاد و اگر تلویزیون شما از گیم مود پشتیبانی کنه، می‌تونید این تنظیمات رو خودتون به سادگی اعمال کنید.

شما از چه کنسولی استفاده می‌کنید و تلویزیون فعلی‌تون حالت گیم مود یا ALLM رو داره؟ توی کامنت‌ها در موردش برامون بنویسید.

برای دنبال کردن جدیدترین اخبار و آموزش‌های تکنولوژی هم صفحه اینستاگرام می مارکت به آدرس @Mimarket.ir رو دنبال کنید.

منبع: Howtogeek

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *