بررسی تخصصی

همه چیز درباره Haptic feedback جایگزین ویبره در گوشی

درود به همراهان مجله می مارکت. امروز با یک موضوع مهم که یکی از مهمترین بخش‌های گوشی به حساب میاد همراه شما هستیم. بازخورد هپتیک یا هپتیک فیدبک با استفاده از تکنولوژی خاصش اجازه میده شما ارتباط بهتری با گوشی، بازی، یا هر مورد دیگه ای برقرار کنید و اونو عملا حس کنید. اکثر مردم قبلا بازخورد لمسی یا همون ویبره رو در گوشی‌ها، دسته بازی و … دیدن اما بازخورد هپتیک خیلی پیشرفته تر و متفاوت تره.

هپتیک فیدبک در گوشی های شیائومی

گوشی ما اکثر مواقع در طول روز با ویبره خیلی وز وز می‌کنه و علتش هم همون فناوری پشت این تکنولوژیه. اما بذارید همینجا حرفمو یه لحظه نگه دارم. فکر کنید اگر این تکنولوژی نبود چه اتفاقی میوفتاد. احتمال زیاد تماس‌ها، پیام‌ها و اعلان‌های زیادی رو از دست می‌دادیم. مثلا خودم اکثر مواقع گوشی رو روی ویبره میذارم و دوست ندارم صدای اعلان‌ها یا حتی تماس فعال باشه. حالا بازخورد هپتیک به طور ساده اینطوره که عملکرد موتور چطور باعث ارتعاش دستگاه شما بشه و چه نوع لرزشی رو ایجاد کنه. برای درک بهترش، زمانی که گوشی توی جیبتون هست از نوع لرزش متوجه میشید که نوتیفیکشن از واتس اپ دریافت کردید یا تلگرام، نه اینکه تعداد و زمان لرزش متفاوت باشه نه، بلکه نوع لرزش متفاوته. حتی شدت هم نه. هپتیک در گوشی معمولا یه بخش آموزشی داره که به کاربران نمونه عملکرد رو نشون می‌ده که نوع لرزش‌ها رو متوجه بشن و نیاز نباشه هر روز با هر لرزش گوشی رو هی چک کنن.

هپتیک فیدبک در گوشی‌های شیائومی

اما این ویژگی دقیقا چطور کار می‌کنه؟ قبل از هر توضیح دیگه‌ای بگم که در هپتیک‌ها چندین تکنولوژی به جای یک تکنولوژی واحد استفاده شده. اگرچه در نهایت فناوری هپتیک از طریق حس لامسه باهاتون ارتباط برقرار می‌کنه، اما به روش‌های مختلف اینکارو انجام میده. درون هر گوشی، یه موتور خیلی کوچیک با وزنی خیلی کم وجود داره که باعث میشه تعادل از بین بره. وقتی موتور شروع به چرخش می‌کنه، در تلفنتون لرزش ایجاد می‌کنه که اگر گوشیتون در حالت بیصدا با لرزش باشه تماس و یا پیام دریافت کنید اونو متوجه میشید. اما دلایل زیادی وجود دارن که خیلی از مواقع لرزش اون موتور کوچیک رو حس نکنید یا کلا متوجهش نشید.

موتور مناسب واقعا مهمه. بعضی از شرکت‌ها از موتور واقعا قوی استفاده می‌کنن درحالیکه بعضی از اونا موتورهای ضعیف تر به کار میذارن. چیزی که مهمه اینکه بعضی از اونا به اندازه کافی قوی و سریع نیستن که در مواقع اضطراری جواب بدن. لرزش گوشی برای یک تماس دریافتی راحته اما وقتی می‌خواید در صفحه کلید تایپ کنید این لرزش سریع نیست و حتی نوع لرزش می‌تونه باعث آزار و اذیت شما بشه. موتور باید قوی، سریع و در نقطه مناسب باشه تا هنگام ایجاد لرزش در دست حس تعادل ایجاد کنه. بخش مهمتر بعد از اون نرم‌افزاره. اینکه بدونید دقیقا چه موقع موتور رو روشن کنید و چه مدت اجازه بدید بچرخه آسون نیست. و این همونجاییه که گوشی‌هایی که با سیستم ویبره قدیمی کار میکنن بی کاربرد میشن. هپتیک‌ها چیزی فراتر از داشتن موتورهای قوی و سریع هستن.

عملکرد هپتیک فیدبک در گوشی چطوره؟

حالا در مورد کیبوردتون فکر کنید. اکثر مواقع شما به نحوه لرزش همزمان با تایپتون اصلا فکر نمی‌کنید و اگر کسی باشید که به اون دقت کنید به احتمال زیاد غیرفعالش کنید. موتور لرزش باید به محض ضربه زدن به کلید روشن بشه اما به موقع خاموش بشه تا بتونه لرزش کلید بعدی رو ایجاد کنه. یادتون باشه که نرم‌افزار واقعا اطلاع نداره شما قراره چقدر سریع یا آهسته تایپ کنید، پس کیبورد از یک زمان تعیین شده مشخص مثلا 100 میلی ثانیه برای لرزش استفاده می‌کنه. یه زمان خیلی کم که تا بیاید حسش کنید تمام شده.

زمانی که بازخورد لمسی ندارید خیلی مهمه. چشماتون میدونه یه چیزی روی صفحه تغییر می‌کنه و مغزتون هم می‌دونه که قصد دارید روی کلیدی در صفحه کلید ضربه بزنید یا روی یک نماد برنامه بزنید تا باز بشه. نکته مهم اینکه انگشتای دستتون هم باید بدونن که این اتفاق افتاده و حسش کنن.

تاثیر هپتیک فیدبک در گوشی و کیبورد و حس لامسه

همونطور که گوشی‌ها اینروزا تبدیل به کامپیوترهای جیبی شدن، هپتیک‌ها هم به یکی از اجزای اصلی تجربه کاربر و حس کردن اون تبدیل شدن. همونطور که میدونید دسته‌های جدید گیمینگ مثل دسته پلی استیشن 5 هم از این ویژگی پشتیبانی می‌کنه.

از هپتیک برای گیم‌های موبایل هم میشه بهره برد. در عمل هپتیک به شکلی عمل می‌کنه که حس لامسه اون اتفاق به دستتون منتقل بشه. مثلا زمانی‌که در بازی آسفالت هستید وقتی روی جاده آسفالت رانندگی می‌کنید حس متفاوتی در مقایسه با رانندگی توی جاده خاکی میده و یا نوع بازخورد زمانی‌که با سرعت 100 کیلومتر به دیوار برخورد می‌کنید کاملا متفاوت با زمانیه که با سرعت 10 کیلومتر برخورد می‌کنید.

زمانی‌که قطره‌های بارون توی صفحه روی زمین میوفته سبک بودن اونارو حس می‌کنید و وقتی بارون شدید باشه افزایش شدتش رو روی دستاتون احساس می‌کنید.

اما همونطور که گفتم نوع هپتیک به کار رفته هم خیلی مهمه. طبیعتا قدرت و بازخورد هپتیک‌های به کار رفته در دسته ایکس باکس و پلی استیشن کاملا متفاوت با هپتیک‌های به کار رفته در گوشی هست. اما با این وجود با تجربه بازخورد هپتیک دیگه به سختی می‌تونید با سیستم لرزشی سابق توی دستگاه‌ها کنار بیاید و یه جورایی براتون مسخره به نظر میان.

گوشی شما از چه نوع بازخورد لمسی استفاده می‌کنه؟ تا حالا هپتیک فیدبک رو تجربه کردین؟ روی چه دستگاهی؟

نظراتتون رو در مورد تجربه با هپتیک فیدبک توی کامنت‌ها برامون بنویسید.

منابع: گوگل، پلی استیشن، اپل، شیائومی

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *