تازه های فناوری

QNED چیست؟ مقایسه تکنولوژی QNED با OLED در تلویزیون‌ها

امروز با مقایسه QNED و OLED قصد داریم اطلاعات کاملتری رو در مورد این دو تکنولوژی بدست بیاریم. اما اول از همه بیاید شناخت بیشتری از QNED داشته باشیم.

QNED چیه؟

تلویزیون‌های QNED با تکنولوژی Mini LED جدیدترین تکنولوژی LG هست که به جهت پر کردن شکاف بین تلویزیون‌های LED و OLED عرضه شدن. اما اینکه چطور QNED Mini LEDها می‌تونن در مقایسه با سایر تلویزیون‌ها متفاوت عمل کنن، چیزیه که امروز میخوایم در موردش صحبت کنیم.

QNED چیه؟

یکی از بهترین‌ها در جهان

تلویزیون‌های QNED Mini LED یک اصطلاح جدید به جهت بازاریابی توسط ال جی هست که برای اشاره به مجموعه جدید تلویزیون‌های ترکیبیش ابداع کرده. این تلویزیون‌ها تکنولوژی کوانتوم دات، نانو سل، و Mini-LED رو ترکیب کردن. تکنولوژی QNED Mini LED در اینجا کمی متفاوت‌تر از QNED سامسونگ هست که به زودی عرضه میشه؛ این تکنولوژی نیازی به نور پس زمینه نداره و می‌تونه عمق رنگ مشکلی بسیار بالا بدون استفاده از تکنولوژی OLED تولید کنه.

قبلا در مطلب همه چیز درباره تکنولوژی صفحه‌نمایش‌ها، در مورد کیفیت و نقاط قوت – نقات ضعف هر کدوم از این تکنولوژی‌ها صحبت کردیم و همونطور که میدونید تکنولوژی OLED برای نمایش المان‌های ثابت مثل کامپیوتر، یا گیمینگ مناسب نیست، چراکه در کوتاه مدت دچار سوختگی پیکسل دائمی میشه. اما از طرفی کیفیت بالای OLEDها در تولید رنگ و عمق رنگ مشکی کمتر در تلویزیون‌ها با پنل‌های متفاوت دیده میشه. حالا با این تکنولوژی جدید کیفیتی بسیار نزدیک به OLED در پنل‌های عادی خواهیم داشت.

تکنولوژی کوانتم دات چیه؟

کوانتوم دات (Quantum dot) به جهت رفع مشکل بزرگ تلویزیون‌های LED عرضه شد. مشکل بزرگی که در پنل‌های LED در مقایسه با OLED وجود داشت این بود که این پنل‌ها به طور ذاتی کنتراست پایینی رو ارائه میدادن و عمق رنگ مشکی در اونا خیلی ضعیف بود.

شرکت‌های مختلف از روش‌های مختلفی برای حل این مشکل استفاده کردن. مثلا سامسونگ در سری QN90A که یک تلویزیون QLED هست، با استفاده از نور پس زمینه تمام صفحه، به کیفیتی شگفت‌انگیز در ارائه کنتراست دست پیدا کرد که نمونه اون رو در سال 2021 در هیچ تلویزیون LED نمی‌تونستید پیدا کنید. این تلویزیون بر خلاف LED های دیگه از روشنایی صفحه بسیار بالا بهره میبرد، در اکثر تلویزیون ها اگر قسمت از صفحه سفید باشه نور خروجی بیشتره در مقایسه با زمانی که تمام صفحه سفید هست، اما در این تلویزیون خروجی در زمان تمام صفحه حتی بیشتره، علاوه بر اون، این تلویزیون با استفاده از تکنولوژی Local Dimming به کنتراست حیرت انگیز 26534: 1 میرسه که نزدیک به بینهایت هست و به پای تلویزیون‌های OLED برتر مثل سونی A90J میرسه.

روشنایی صفحه این تلویزیون به 1800 cd/m2 میرسه که در حالت تمام صفحه این روشنایی ثبت شده. این یکی از محدود تلویزیون‌هایی هست که در حالت تمام صفحه می‌تونه انقدر روشن باشه.

تکنولوژی QNED در تلویزیون چیست

تکنولوژی کوانتوم دات چطور مشکل کنتراست رو حل کرد؟

کوانتوم دات، نانوکریستال‌های ساطح کننده نور هستن که نور یک طول موج رو جذب، و به طول موج دیگه تبدیل میکنن. این تکنولوژی در سال 1982 در آزمایشگاه بل اختراع شدن.

به طور ساده، اونا کریستال‌های کوچیکی هستن که می‌تونن در قسمت بالایی نور پس زمینه یک تلویزیون اضافه بشن. وقتی نور آبی LEDها از لایه کوانتوم دات تابیده میشن، کریستال‌ها نور رو میشکنند و نور سفید غنی تری تولید می‌کنن که شما تمام رنگ‌های طیف میشه. این نور باعث میشه کیفیت بهتر تصویر رو داشته باشیم و در نهایت رنگ‌های سیاه عمیق‌تر، و رنگ‌های واقعی تر که کمتر شبیه آبی هستن تولید بشن. چراکه در تکنولوژی LED رنگ‌ها از سه رنگ اصلی ساخته میشن و به صورت واقعی تولید نمیشن، به دلیل تفاوت طول موج‌ها در سه رنگ اصلی، معمولا رنگ‌ها سردتر و غیر واقعی به نظر میرسیدن. حالا یک تلویزیون LED با تکنولوژی کوانتوم دات می‌تونه کیفیت نزدیک‌تری به یک OLED داشته باشه.

تکنولوژی Mini LED چیه؟

قبلا هم در مطلب همه چیز در مورد تکنولوژی صفحه نمایش‌ها از اون صحبت کردیم، اما به طور خلاصه این تکنولوژی نقاط بیشتری برای تاریک شدن داره و به افزایش کنتراست، و دستیابی به رنگ مشکی عمیق‌تر کمک می‌کنه.

این تکنولوژی هم به دلیل استفاده از LED های بسیار کوچیک برای روشن کردن صفحه و هزاران محدوده برای Local dimming، باعث میشن که قسمت‌های تاریک واقعا تیره باشن. این تکنولوژی هم به LED ها کمک می‌کنه به OLED نزدیک تر بشن.

بر اساس گفته‌های LG، تکنولوژی QNED Mini LED اونا می‌تونه رنگ‌های دقیق، کنتراست بهتر و رنگ مشکی با عمق بیشتری رو ارائه بده. خب دقیقا توی این تلویزیون‌ها چه اتفاقی میو‌فته که باعث میشه LG به این کیفیت دست پیدا کنه؟

تاریکی‌های عمیق تر و رنگ‌های پر طراوت

تکنولوژی QNED در تلویزیون چیست

تلویزیون‌های QNED Mini LED سونی اساسا همون LED هستن، اما به جای استفاده از LED های عادی برای نور پس زمینه، از Mini LED استفاده کرده تا کنتراست و سطح تیره رو افزایش بده، ال جی تعداد دقیق LEDها و محدوده‌های Dimming رو توی تلویزیون‌هاش مشخص نکرده، اما در مورد پرچمدار 86 اینچیش که 8K هست گفته شده که 30 هزار Mini-LED در اون استفاده شده و حدود 2500 محدوده برای تاریک کردن نور پس زمینه وجود داره، این Mini LEDها به تلویزیون کمک می‌کنن کنتراست رو افزایش بده.

حالا Mini LEDها یه بخش مهمه از موارد تشکیل دهنده پازل QNEDها هستن، یه بخش بزرگ دیگه اونا تکنولوژی NanoCell هست، که در تلویزیون‌های نانوسل ال جی استفاده شده. در این تکنولوژی، LG یک فیلتر ساخته شده از ذرات نانو در پشت صفحه قرار میده تا طول موج‌های نور ناخواسته و رنگ‌های تیره رو حذف کنه. این لایه باعث افزایش کیفیت رنگ خروجی و افزایش عمق رنگ‌ها میشه.

در آخر تکنولوژی کوانتوم دات رو داریم که بالاتر توضیح دادیم و در تمام تلویزیون‌های QLED قرار داره، این تکنولوژی مشابه NanoCell هست با یک تفاوت اصلی، سازندگان تلویزیون از یه لایه کوانتوم دات یا کریستال‌های نانو برای افزایش رنگ و کنتراست صفحه استفاده میکنن، در نتیجه، شما رنگ‌های زنده‌تر و کنتراست بهتری در مقایسه با سایر تلویزیون‌های غیر QLED میگیرید.

ترکیب این سه تکنولوژی باهم، باعث میشه کیفیتی بهتر داشته باشید که تلویزیون‌های QNED Mini LED بتونن در نهایت رنگ‌های بهتر، کنتراست بالاتر، روشنایی بالاتر و مشکی عمیق تری رو ارائه بدن.

تکنولوژی مختص LG

تکنولوژی QNED Mini LED در حال حاضر انحصاری LG هست. در حال حاضر هیچ شرکت دیگه ای تلویزیون QNED Mini LED یا حتی QNED هم نداره. اما در زیر این تکنولوژی‌ها باید توقع نانوسل داشته باشید که توسط بقیه کمپانی‌های هم استفاده شده، مثلا سامسونگ و TCL هم در بعضی از تلویزیون‌هاشون از Mini LED برای نور پس زمینه و تکنولوژی کوانتوم دات استفاده کرده. نمونه اون هم تلویزیون بسیار موفق QN90A هست. درحالیکه سامسونگ استفاده از لایه Mini-LED و کوانتوم دات رو همچنان به عنوان Neo QLED نام گذاری می‌کنه، TCL هیچ حرفی از تکنولوژی صفحه در مدل‌هاش نمیزنه. شرکت‌هایی مثل LG هم نام انحصاری خودشون رو استفاده میکنن.

به هر حال در پایان روز، مهمترین نکته بررسی کیفیت و کنتراست این تلویزیون‌ها در سایت‌هایی مثل Rtings هست تا بتونید تصمیم بهتری داشته باشید.

تکنولوژی QNED چطور کار میکنه

مقایسه QNED Mini LED با OLED

تلویزیون‌های OLED تکنولوژی ساخت پنل کاملا متفاوتی در مقایسه با تلویزیون‌های نانوسل دارن. اونا نیازی به نور پس زمینه ندارن و پیکسل‌هاشون خودشون نور تابش می‌کنن. در نتیجه سیاه اونا نزدیک به بینهایته (پیکسل کاملا خاموش میشه) و کنتراستشون هم به همین شکل نزدیک بی‌نهایت هست. عمق رنگ مشکی بسیار بالا باعث میشه رنگ‌ها بسیار زنده در پنل OLED به نظر برسن. OLED ها مشکلاتی مثل Blooming (اثر گذاری قست‌های روشن روی سایر پیکسل‌ها) ندارن که باعث میشه هر بخش شبیه ترین کنتراست به واقعیت رو داشته باشه. تلویزیون‌های با نور پس زمینه تمام صفحه یا Mini LED این مشکل Blooming رو در مقایسه با نسل‌های قبلی کاهش دادن.

از طرفی مشکلاتی مثل زاویه دید در پنل‌های OLED کمتره و تقریبا از اکثر زوایا عالی بنظر میرسه. اما مشکل اصلی OLEDها از اینجا شروع میشه چون این تلویزیون‌ها هم بی نقص نیستن.

علاوه بر گران قیمت بودنشون، مشکل سوختی دائمی پیکسل دارن که اگر یک تصویر یا یک بخش از صفحه (مثلا لوگو شبکه تلویزیون، یا قسمت‌های ثابت بازی‌ها) ثابت نمایش داده بشه اون قسمت از پیکسل‌ها دچار سوختگی میشن و متاسفانه هنوز هم هیچ راه حلی برای این مشکل پیدا نشده. با اینکه در تلویزیون‌های جدید تر عملیات‌های نرم افزاری و تغییرات سخت افزای انجام شده تا این اتفاق کمتر پیش بیاد اما هنوز هم انتخاب مناسبی نیستن. چون قطعا شما تلویزیون رو برای بیشتر از چند ماه و چند سال میخواید استفاده کنید.

اما به جز این مورد سوختگی پیکسل، در تمامی موارد دیگه OLED ها بهترین هستن. در نتیجه اگر تلویزیون برای تماشای فیلم میخواید، طبیعتا یک OLED عالیه. اما برای گیمینگ و کامپیوتر، پیشنهاد میشه به هیچ عنوان به سمت OLED نرید.

مقایسه QNED Mini LED با OLED

بهترین انتخاب برای دستیابی به کیفیت بالا در پنل‌های غیر OLED:

اگر شما از تلویزیون برای گیمینگ، یا به عنوان یک صفحه دوم برای کامپیوتر و ادیت ویدیو استفاده می‌کنید، به دلیل وجود المان‌های ثابت زیاد در صفحه، بهترین انتخاب یک پنل غیر OLED هست.

علاوه بر اون حتی اگر یک بازی مشابه رو هم هر روز بازی می‌کنید، باز هم انتخاب OLED یک کار اشتباهه. از طرفی پنل‌های OLED معمولا در رنج کیفیتی مشابه، نمی‌تونن به اندازه LED روشنایی ارائه بدن. برای دستیابی به کیفیت بهتر هم می‌تونید تلویزیون‌هایی مثل سامسونگ QN90A رو مد نظر قرار بدید.

اما برای مشاهده فیلم در اتاق نیمه تاریک، هیچ تلویزیونی در حال حاضر نمی‌تونه با پنل OLED رقابت کنه. پس اگر توانایی خرید یک OLED فقط به جهت مشاهده فیلم دارید، این انتخاب مناسبیه. اما با این وجود تکنولوژی‌های مختلفی که در این تلویزیون‌ها توسط سازندگان استفاده میشه تا از سوختگی محافظت بشه متفاوته پس باید حسابی تحقیق کنید. مثلا ال جی در بعضی مدل‌ها نور قسمت‌هایی از صفحه مثل لوگو که المان ثابتی هست رو کاهش میده تا کمتر دچار مشکل بشه.

هر چند که تشخیص سوختگی پیکسل به سادگی امکان پذیر نیست و برای اون باید از تصاویر ثابت مثلا رنگ قرمز بر روی صفحه تست کنید تا متوجه سوختگی بشید. اما به مرور زمان و در صورت وجود المان‌های ثابت زیاد، این سوختگی به حدی میشه که قسمت‌هایی از تلویزیون کاملا تیره تر هستن.

با این وجود، پنل‌های OLED در حال رشد و ارتقا هستن و در آینده نزدیک شاهد پنل‌هایی هستیم که کمتر دچار سوختگی پیکسل میشن. از طرفی تکنولوژی‌های جدیدتر در LEDهایی مثل QN90A سامسونگ نوید عرضه تلویزیون‌های LED با کیفیت نزدیک به OLED رو میدن.

پنل تلویزیون شما چیه؟

منابع: rtingsHow to geek wikipedia

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *