بررسی تخصصی

ساندبار سوراند چطور کار می‌کنه؟ (Surround soundbar)

ساندبارها اساسا برای افزایش کیفیت صدا مخصوصا صدای خروجی تلویزیون به کار میرن. چون تلویزیون‌ها بلندگوهاشون معمولا اونقدری قوی نیست که برای همه افراد کافی یا مناسب باشه؛ اما اینکه ساندبارهای سوراند، چطور می‌تونن با سخت‌افزار یک تیکه صدای فراگیر رو تولید کنن موضوعیه که توی این مطلب می‌خوایم بهش بپردازیم.

نحوه عملکرد صدای فراگیر سادست: بلندگوهای مختلف دور شما در محیط قرار می‌گیرن، در نتیجه صدا هم فراگیر میشه. اما نسل جدید ساندبارها، طوری طراحی شدن که همه چیز رو در خودشون دارن و جلوی تلویزیون به صورت افقی قرار میگیرن؛ این ساندبارها چند درایور مختلف دارن که به وسیله اونا می‌تونن صدای فراگیر رو تولید کنن. اما چطور چنین چیزی ممکنه وقتی که اسپیکر درست جلوی شماست؟

تصور کنید صدای شلیک از پشت شنیده میشه و یا صدای بوق از سمت چپ میاد، چطور یک ساندبار که در جلوی شماست می‌تونه به تمام اینا دست پیدا کنه؟

ساده ترین جواب برای این سوالا اینه: اکثرشون نمی‌تونن اینکارو انجام بدن. ویژگی سوراند یا فراگیر توی اکثر ساندبارها، مخصوصا مدل‌های ارزون‌تر، نهایت کاری که می‌کنن حالت استریو بهتری رو به کمک چند بلندگو مختلف ایجاد می‌کنن. اما بعضی از مدل‌های گرون‌قیمت، مخصوصا جدیدترین‌هاشون که قابلیت دالبی اتموس دارن، میتونن تا یه حدی با کیفیت مناسب صدای فراگیر رو شبیه‌سازی کنن. اما اینم به هر حال به کیفیت صدای فراگیر واقعی نیست، چون شما نمی‌تونین قوانین فیزیک رو تغییر بدین، اما به هر حال یه حس و حال کمی شبیه‌تر رو به واسطه ارسال موج‌های صوتی به سمت دیوار ایجاد می‌کنن.

نحوه عملکرد صدای فراگیر

ساندبارهای ارزان معمولا از اسپیکر تلویزیون بهتر هستن

یک ساندبار معمولی که تا 6-7 میلیون قیمت داشته باشه، معمولا خیلی بهتر از اسپیکر تلویزیون هست. اما این 200 دلار یا همون 5 میلیون هم نمی‌تونه صدای سوراند رو شبیه‌سازی کنه. اکثر این ساندبارها توانی 100 واتی دارن و معمولا از چند بخش مختلف تشکیل شدن (بعضیاشون به همراه یک ساب) تا بتونن صداهای مختلف رو تولید کنن؛ اما با این وجود، این ساندبارها در حد یک سیستم استریو عمل می‌کنن.

ساندبارهای ارزان معمولا از اسپیکر تلویزیون بهتر هستن

بعضی از ساندبارها از ویژگی سوراند (فراگیر) پشتیبانی می‌کنن که توی تنظیماتشون می‌تونید انتخاب کنید. شاید این تنظیمات کمی فاصله بین کانال چپ و راست ایجاد کنن و استریو رو بهتر بشنوید، که به واسطه زمان‌بندی و تغییر فرکانس‌ها اتفاق میوفته، اما اینم شبیه همون صدای سوراند هست که توی هدست‌ها قرار داره. اما وقتی با دقت گوش کنید، این فقط یک اسپیکر دوکاناله هست که در جلوی شما قرار دارن، اون تجربه واقعی فراگیر که صدا از چند زاویه شنیده بشه رو نمی‌تونید اینجا تجربه کنید.

اما ممکنه براتون سوال باشه که ساندبارهای میان رده با قیمت 400 دلار به بالا (8-9 تومن به بالا) چطور عمل می‌کنن که 5 یا حتی 7 درایور مختلف دارن؟ توی این موارد، هر درایور یک کانال صوتی از مثلا 5.1 کانال رو پخش می‌کنه، پس اگر مثلا یک سیستم 5.1 کاناله باشه، کانال چپ، راست، عقب، جلو، کنار، مرکزی هر کدوم از سمت مخصوص ساندبار پخش میشن، مثلا کانال راست آخرین درایور سمت راست و حتی ممکنه طراحی به شکلی باشه که صدا رو سمت دیوار بفرسته تا از زاویه متفاوتی به گوشتون برسه، اما هنوزم باید دقت کنید که اکثر اینا باز به هم نزدیک هستن و از یک منبع صوتی که جلوی شماست داره خارج میشه، اگر فضای کافی ندارید و نمی‌تونید سیستم چندکاناله واقعی بخرید، این از هیچی بهتره، اما با این وجود خیلی سخته که بگید این سیستم فراگیر هست، چون این فقط یک سیستم چند کاناله صدا هست نه فراگیر.

راستی توی این مطلب همه چیز درباره کانال‌های صوتی رو براتون توضیح دادم و پیشنهاد می‌کنم قبل از خرید هر سیستم صوتی چندکاناله، بخونیدش.

استفاده از اتاق برای شبیه‌سازی صدای چند جهته با ساندبار Faux

اگر قصد دارین هزینه بالاتری پرداخت کنین، اینجاست که کم کم این ساندبارها جذاب میشن. با استفاده از ابزارهای نرم‌افزاری پیشرفته و مهندسی‌های خیلی هوشمندانه مثل تکنولوژی دالبی اتموس، ساندبارهایی تولید شدن که خیلی خاص عمل می‌کنن و صدای فراگیر رو تا حد قانع کننده‌ای ایجاد می‌کنن (که این مدل‌ها معمولا ساب ووفر هم دارن که تمام فرکانس‌های صوتی رو پوشش بدن). اینکار با چرخوندن درایورها در جهات خاص به منظور پرتاب امواج به سمت دیوارهای اتاق و بازگشت اونا به سمت شنونده از جهات مختلف به دست میاد.

استفاده از اتاق برای شبیه‌سازی صدای چند جهته با ساندبار Faux

عکس زیر شبیه‌سازی عملکرد یک نمونه از این ساندبارهاست که توسط ال جی منتشر شده مدل LG SJ9 که تکنولوژی دالبی اتموس و شبیه‌سازی 5.1.2 کاناله رو پشتیبانی می‌کنه. ویدیو این محصول رو در سایت ال جی می‌تونید ببینید.

استفاده از اتاق برای شبیه‌سازی صدای چند جهته با ساندبار Faux

این تکنولوژی در مقایسه با مدل‌های مشابه واقعا جذابه، نه فقط به خاطر اینکه تمام صدا فقط از یک منبع صوتی میاد، بلکه تلاش می‌کنه به وسیله بازتاب صدا به نتیجه مشابه 5.1 کاناله واقعی برسه، و از طرفی پردازش دالبی اتموس باعث میشه تنظیمات لازم برای زمان‌بندی، شدت صدا و فرکانس‌ها با خوبی انجام بشه تا حس کنید صدا واقعا از جهات مختلف به گوش‌تون میرسه.

پس برای افرادی که دوست ندارن از ست شلوغ و چندتایی استفاده کنن یا مکانشون به اندازه کافی برای قرار دادن چندین اسپیکر فضا نداره، این نوع ساندبار می‌تونه خیلی کاربردی باشه. البته تمام اینا به نوع اتاقتون و لوازمی که داخلش قرار گرفته و سطح دیوار و سقف بستگی داره که چطور صدا بازتاب کنه. بهترین حالتش اینکه در مرکز اتاق باشید و دیوارها هم متقارن باشن و اینکه سقف بیش از حد بلند نباشه؛ و مهمتر اینکه یک دیوار پشتی هم باشه که باعث بشه صدا از پشت برگرده، پس متغیرهای زیادی هستن که روی این تجربه تاثیر میذارن، مثلا اگر سمت راستتون آشپزخانه یا یک اتاق باشه طبیعتا سمت راست صدا به خوبی بازتاب نمیشه و متفاوته از سمت چپ که دیوار هست.

هرچند که این تکنولوژی بسیار گرونه، شاید برای خرید چنین مدلی نیاز به پرداخت 1000 دلار یعنی بالاتر از 25 میلیون تومان هزینه باشه. در حالیکه استفاده از سوراند با اسپیکرهای مختلف خیلی ارزان‌تر بوده و نتایج بهتری هم بهتون میده.

تنها تکنولوژی فراگیر واقعی در حال حاضر با استفاده از چند اسپیکر ممکنه

تنها تکنولوژی فراگیر واقعی در حال حاضر با استفاده از چند اسپیکر ممکنه

مابین قیمت ساندبار سوراند میان رده و بالارده، یه رنج صدای فراگیر دیگه داریم که قیمتش نه به گرانی اون مدل پیشرفته هست و نه به ارزانی ساندبار معمولی، اونم سوراند 4 کاناله هست. بعضی از ساندبارها یک ساب ووفر و 2 اسپیکر پشتی کوچک دارن که می‌تونه صدای سوراند واقعی رو ارائه بدن، اما به طور کلی در یک سیستم صوتی 5.1 کاناله، ما 6 تیکه اسپیکر داریم که میشه مرکزی، چپ و راست و چپ و راست عقب + ساب ووفر. این صدای سوراند واقعی هست. اما مهمتر اینکه اون مدل ساندبارهایی هم که دو اسپیکر پشتی کوچک دارن، بازم چیزی نیست که اون تجربه واقعی سوراند رو بهتون بده، و مهمتر اینکه مردم سراغ همچین چیزی نمیرن وقتی به ساندبار برسه، چون معمولا با خرید ساندبار می‌خوان فقط یک مجموعه کامل یک تیکه داشته باشن.

آیا خریدن ساندبار سوراند فکر خوبیه؟

آیا خریدن ساندبار سوراند فکر خوبیه؟

خب در آخر این سوال پیش میاد که خریدن این ساندبارها فکر خوبیه؟ کاملا بستگی داره، الان سیستم‌های چند کاناله چند تیکه خیلی ارزون‌تر از ساندبارهای سوراند پیشرفته هستن و خروجی بهتری هم در اختیارتون میذارن.

سیستم‌های سوراند پیچیده هستن، با این وجود، همیشه هم از لحاظ زیبایی جذاب نیستن، پس اگر دوست ندارید دور تا دور اتاقتون اسپیکر باشه یا دکور خونه براتون مهمتر از صدا و پول هست، پس خریدن ساندبار سوراند بهترین گزینست. البته با در نظر گرفتن اینکه بتونید چنین هزینه‌ای پرداخت کنید، البته هزینه‌شون هم به طور کلی بیشتر از ارزششون هست.

در حال حاضر از چه سیستم صوتی برای تلویزیون یا سینماخانگی استفاده می‌کنین؟

 

منبع: HTG

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *