بررسی تخصصی

ARC و eARC در HDMI و تلویزیون چیست؟ به زبان ساده

اگر تا بحال نگاهی به پشت تلویزیونتون انداخته باشید، انواع مختلفی از پورت‌ها و چندین پورت HDMI می‌بینید که ممکنه کنار یکی از اون پورتا ARC یا eARC نوشته شده باشه. این پورت قطعا مثل بقیه پورت‌ها نیست. HDMI ARC می‌تونه نیاز به کابل‌کشی و خیلی مشکلات دیگه رو برای دستگاه‌های صوتی از بین ببره فقط کافیه بدونید چطور ازش استفاده کنید.

HDMI ARC چیه؟

قدیما یک گیرنده AV وجود داشت که تقریبا همه شما باهاش آشنا هستین، یک کابل و پورت دو فیش یا سه فیش بود، که یکی از اونا واسه تصویر، و دوتای دیگه برای صدای چپ و راست متصل میشد. تقریبا اکثر دستگاه‌های قدیمی به این شکل به تلویزیون‌ها وصل میشدن و کنسول‌هایی مثلا PS2 هم این پورت رو داشتن. DVD پلیرها و گیرنده‌های دیجیتال قدیمی و خیلی از دستگاه‌های دیگه ازین پورت استفاده می‌کردن.

اما الان اکثر تلویزیون‌های HD هوشمند، پورت‌های زیادی پشتشون دارن که مثل هاب میمونن و انواع دستگاه‌ها رو میشه بهشون وصل کرد. اما اگر نیاز به کیفیت صدای بالا و پخش صدا از دستگاه‌های جانبی مثل ساندبار داشته باشید باید چکار کنید؟ اگر تلویزیون و اسپیکر هر دو خروجی اپتیکال صدا داشته باشن که کارتون پیش میره، کابل اپتیکال هم صدا رو با نور انتقال میده، اما اگر سیستم صوتی شما این پورت رو نداشته باشه چطور می‌‌خواید صدا رو منتقل کنید؟ از طرفی تلویزیون‌های جدیدتر و کنسول‌های نسل نهم این پورت رو ندارن و علاوه بر اون نیازی نیست که سراغ استاندارد کابل نوری که 30 سال ازش می‌گذره برید، شما می‌تونید با HDMI کیفیت بهتر و فرمت‌های صوتی جدیدتر رو تجربه کنید که خروجی اپتیکال توانایی اونکار رو نداره.

از زمان HDMI 1.4، (مقایسه انواع پورت‌های HDMI) HDMI یک قابلیت جدید که به عنوان HDMI ARC شناخته میشه رو عرضه کرد. ARC مخفف Audio Return Channel (کانال بازگشت صدا) هست که اجازه ارتباط دو طرفه رو میده، این طرح مشابه HDMI control scheme هست که استاندارد اون HDMI-CEC شناخته میشه.

HDMI ARC چیه؟

HDMI-CEC چیه؟

این ویژگی از زمان HDMI 1.0 از سال 2002 در دسترس بوده و کمک می‌کنه که دستگاه‌ها بهتر باهم ارتباط برقرار کنن. یک ارتباط دو طرفه که دستگاه می‌تونه تلویزیون رو کنترل کنه و یا برعکس، کنترل تلویزیون می‌تونه دستگاه رو کنترل کنه. مثلا توی پلی استیشن با استفاده از کنترل تلویزیون می‌تونید توی منوها کار کنید و یا حتی وارد بازی بشید. از قابلیت‌های دیگه اینکه می‌تونید با خاموش کردن تلویزیون کنسول هم خاموش کنید (رست مود) یا با روشن کردن کنسول تلویزیون رو خودکار روشن کنید. حتی اگر هنگامی که کنسول خاموشه با کنترل HDMI رو تغییر بدید، متوجه میشه که می‌خواید از کنسول استفاده کنید و خودکار پلی استیشن رو براتون روشن می‌کنه. از قابلیت‌های دیگه اون میشه مثلا به کست کردن اشاره کرد. زمانی که شما از کروم کست (به جهت آینه کردن گوشی یا استریم محتوای گوشی به صورت بی سیم) استفاده کنید، تلویزیون خودکار روشن، و به HDMI مربوطه سوییچ میشه. توی پلی استیشن این ویژگی با نام HDMI Device link قرار گرفته و در بعضی از تلویزیون‌ها باید به صورت دستی روشنش کنید.

برگردیم سر موضوع اصلی.

به طور کلی در HDMI، تلویزیون شما صدا رو از طریق خود HDMI دریافت می‌کنه، مثل زمانی‌که شما از یک کابل سه فیش استفاده می‌کردید، اما نمی‌تونه صدا رو به بیرون منتقل کنه. HDMI ARC به شما این قابلیت رو میده که صدا رو به بیرون منتقل کنید، با اینکار شما می‌تونید هر صدایی که توی تلویزیون‌تون پخش میشه، از برنامه‌های هوشمند مثل نتفلیکس و … گرفته تا صدایی که از طریق HDMI کنسول به تلویزیون منتقل میشه رو به سیستم صوتی تون انتقال بدید و این به وسیله پورت ARC انجام میشه.

در تئوری، استفاده از این ویژگی به سادگی وصل کردن یه کابل HDMI هست، اما در عمل، روش‌های برچسب زدن کمپانی، اینکه اصلا برچسب داشته باشه یا نه می‌تونه مشکل ساز بشه. توی اکثر تلویزیون‌های سامسونگ یک برچسب ساده کنار پورت‌ها زدن که به مرور زمان می‌تونه خود به خود کنده بشه و در نتیجه شما ممکنه فراموش کنید کدوم پورت برای کانال بازگشت صدا هست. البته می‌تونید از دفترچه راهنمای تلویزیون‌تون استفاده کنید.

روش استفاده از HDMI ARC

هرچند که HDMI ARC از زمان HDMI 1.4 در دسترس بوده، بعضی شرکتا به بهترین شکل، بعضی‌ها نصف نیمه و بعضی از اونا کلا به شکل خوبی اونو پیاده سازی نکردن. با در نظر گرفتن این قضیه، بهترین کاری که می‌تونید انجام بدید اینکه به نوشته‌های چاپ شده زیر یا کنار پورت‌ها دقت کنید. توی عکس زیر یه نمونش رو نشون دادیم:

روش استفاده از HDMI ARC

بعضی از شرکت‌ها ARC رو ذکر می‌کنن، بعضیا می‌نویسن Audio Out و کلا هر شرکتی یه اسم دلخواه براش گذاشته. حتی در بعضی مدلها HDMI Out نوشته شده. مثلا توی عکس زیر می‌تونید TV(ARC) هم ببینید. کلا بر اساس مدل تلویزیون ممکنه نام‌های مختلفی براش انتخاب شده باشه.

روش استفاده از HDMI ARC

نکته‌ای که وجود داره اینکه دستگاه‌های HDMI اصلی رو به ARC یا eARC وصل نکنید! چون بعضی شرکت‌ها حتی یک سری محدودیت‌ها روی این پورت اعمال می‌کنن. روش استفاده هم به طور خلاصه اینکه یک کابل HDMI از این خروجی به اسپیکرهاتون وصل بشه. روش انتقال صدا هم کاملا متفاوته. مثلا بعضی تلویزیون‌ها با یک سری برنامه‌های داخلی و هوشمند صدا رو منتقل میکنن، بعضی از اونا صدای فشرده نشده رو منتقل میکنن. اینم در نظر بگیرید اگر دستگاه پخش کننده، و تی وی شما هر دو از ARC پشتیانی می‌کنن، باید حتما کابل مناسب هم براش تهیه کنید که اون کابل هم از ARC پشتیبانی کنه.

eARC چیه؟

eARC چیه؟

نسل جدید ARC

eARC مخفف Enhanced Audio Return Channel (کانال برگشت صدا ارتقا یافته) یک ارتقا از ARC هست که در سال 2017 معرفی شد و یک ویژگی مهم از HDMI 2.1 هم هست. eARC بر پایه ARC ساخته شده و همون شرایط رو فراهم می‌کنه تا صدا رو بتونید از HDMI به پخش کننده منتقل کنید.

تفاوت eARC با ARC چیه؟

eARC می‌تونه تا حداکثر 32 کانال صدا رو منتقل کنه! شامل 8 کانال 192 کیلوهرتز 24 بیت فشرده نشده به لطف پهنای باند 37 مگابیت بر ثانیه. این بروزرسانی DTS-HD Master Audio, DTS:X, Dolby TrueHD, و Dolby Atmos رو هم پشتیبانی می‌کنه. در مقایسه با ARC، تکنلولوژی ARC فقط از 6 کانال صوتی فشرده شده با حداکثر پهنای باند 1 مگابیت برثانیه پشتیبانی می‌کنه.

در ادامه eARC این قابلیت رو داره که با انتقال داده به تلویزیون دستگاه‌های سازگار به eARC رو تشخیص بده. ازاین ویژگی‌ها برای همگام سازی صدا (مثلا حرف زدن و همگام شدن صدا با لب) هم استفاده میشه چون همونطور که می‌دونید ممکنه صدا زودتر از تصویر پخش بشه.

آیا eARC ضروریه؟

منصفانه بخوایم فکر کنیم اکثر مردم عادی نیاز به این تکنولوژی ندارن ازاونجایی که بیشتر اونا از اسپیکر خود تلویزیون استفاده می‌کنن، اما اگر از اسپیکرهای تلویزیون راضی نیستین یا دوست دارید کیفیت صدای بهتری داشته باشید بهتره قبل از خرید اون به خروجی تلویزیون و ورودی اون دستگاه صوتی دقت کنید که باهم سازگار باشن.

برای eARC به چه چیزی نیاز دارید؟

تفاوت eARC با ARC چیه؟

مثل ARC، لازمه که هر دو دستگاه (تلویزیون و پخش کننده صدا) از eARC توسط HDMI پشتیبانی کنن. هرچند که تلویزیون‌های با خروجی HDMI 2.1 تقریبا تضمین میکنن که eARC رو دارن، اما بعضی از شرکت‌ها در تلویزیون‌های جدیدتر با HDMI 2.0 هم پورت eARC قرار دادن (مدل‌های 2018 و بالاتر معمولا که 4K 60Hz هستن).

بهترین کار اینکه پشت تلویزیونتون رو چک کنید و ببینید کدوم پورت این ویژگی رو داره. اگر پیدا نکردید هم می‌تونید از دفترچه راهنما یا وبسایت رسمی برند تلویزیونتون چک کنید.

eARC هنوزم به تلویزیون‌های کیفیت بالا محدوده و در رده‌های پایین و ارزون قیمت دیده نمیشه، همچنین اسپیکرهای با قابلیت پشتیبانی ازین تکنولوژی هم گرون قیمت هستن.

اما اگر یک دستگاه که eARC ساپورت می‌کنه رو به دستگاهی که ARC ساپورت می‌کنه وصل کنید کیفیت میشه همون ARC. این ویژگی خوبه که با نسل قبل سازگار هست اما اگر قصد دارید بیشترین کیفیت رو دریافت کنید حتما قبل از خرید به این نکات دقت کنید.

جدا از سازگار بودن دستگاه‌ها شما به یک کابل HDMI High-Speed with Ethernet یا Ultra High-Speed HDMI نیاز دارید تا بتونید ازین ویژگی استفاده کنید. اگر تلویزیونتون جدید هست و قصد دارید از ویژگی‌های HDMI 2.1 هم استفاده کنید، خرید یک کابل Ultra High-Speed می‌تونه پیشنهاد مناسبی باشه. بقیه کابل‌های HDMI نمی‌تونن از ویژگی‌های HDMI 2.1 بهره ببرن چون پهنای باندشون محدوده.

جدا از تمام اینا، بسته به مدل تلویزیون‌تون ممکنه لازم باشه قابلیت eARC رو از تنظیمات فعال کنید. این رو معمولا می‌تونید از قسمت تنظیمات صدا پیدا کنید.

امیدوارم که با این مطلب اطلاعات کاملی در مورد ARC و eARC به دست آورده باشین، نظر و سوالاتتون رو حتما توی کامنت‌ها بپرسید و برای جدیدترین ترفندها و محصولات صفحه اینستاگرام می مارکت با آیدی @Mimarket.ir رو دنبال کنید.

منابع: How to geekHow to geek 2How to geek 3

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *